Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De ontslagbrief van Jeroen Schopman

25 maart, 2002. de dag van de koop van Prowi

Wij hadden ons huis in Frankrijk verlaten en te koop aangeboden. Wij huurden een vakantiehuisje dicht bij Hengelo en Prowi en wij hadden er zin, mijn vrouw en ik, een nieuwe toekomst op te bouwen in Nederland. Onze zoon studeert bedrijfskundige informatica in Nijmegen en onze dochter heeft haar studie International Relations in de US voltooid en vertoefd in Turkije in relatie met een afstudeeropdracht. Wij zitten in het kantoor van Notaris Kamphuis in Hengelo. De koop van Prowi Leusink door Korver zal die dag plaatsvinden. Aanwezig waren o.a. de notaris en assistent, Leusink, Crans, Leusink’s accountant Marcel Jaspers, onze accountant Henk Hoftijzer, mijn vrouw en ik. Leusink en Crans waren zeer nerveus en behoorlijk rood aangelopen, bang dat er misschien toch nog een spaak in het wiel zou komen. Wij betaalden uiteindelijk de eerste termijn van ƒ 6 miljoen en gingen daarna direct, met Leusink en Crans in ons kielzog, naar ons zojuist gekochte bedrijf, Prowi.

Ik mocht nu voor het eerst de Prowi medewerkers ontmoeten en spreken. Ik had een pak boterhammen in mijn, ook vroeger beroepsmatig gebruikte, zakenkoffer voor die eerste werkdag van mijn vrouw meegekregen.

Leusink en Crans hadden het zo gearrangeerd dat ik bij binnenkomst in het Prowi gebouw direct moest doorlopen naar de bedrijfskantine waar het personeel van Prowi was verzameld en klaarblijkelijk op mij zat te wachten.

Leusink en Crans zaten achter mij toen ik mij in de Prowi kantine voorstelde. Ik vertelde hoe enthousiast ik was om aan dit voor mij nieuwe project te beginnen en over de ideeën die ik had aangaande de zakelijke mogelijkheden en de toekomst voor Prowi. De introductie was gedaan en Leusink en Crans zaten met rode koontjes mee te luisteren.

Een paar vingers van het zittend personeel gingen omhoog; “Mijnheer, als u zo enthousiast bent over ons en onze toekomst waarom zitten hier dan een groot aantal medewerkers die ontslagen zijn door u, volgens de heer Leusink? Het was uw uitdrukkelijke wens dat er een aantal medewerkers ontslagen zou worden. Vraagt u maar aan de heer Leusink”.

‘Wat?’

antwoordde ik verbijsterd. “Wat zegt u daar? Ik weet van niets, hoe komt u hierbij?” “Het gaat slecht met de firma en ons ontslag was een van uw condities om het bedrijf te kopen, volgens de heer Leusink” hoorde ik terug. “Een groot gedeelte van de hier aanwezigen gaat na uw toespraak naar huis toe, anderen hebben al elders een baan gevonden” vertelde een ander.

Het was alsof ik een slag direct midden in het gezicht kreeg en even werd het mij niet goed. Leusink was zo mogelijk nog roder in het gezicht geworden dan hij al was voordat wij met de introductie in de kantine begonnen.

“Ik weet hier niets van en zal dit direct met de heren Leusink en Crans gaan bespreken. Ga allemaal s.v.p. gewoon door met uw dagelijkse werkzaamheden en laat mij hier zo spoedig mogelijk op terugkomen”, zei ik.

Ik stond op pakte mijn koffer met boterhammen en liep met Leusink en Crans in mijn kielzog richting mijn toekomstig kantoor. Halverwege in de gang naar mijn kantoor kwam mij een man tegemoet met een vooruitgestoken arm met in de hand een envelop die hij duidelijk aan mij wilde overhandigen. Ik had in de afgelopen minuten doorgekregen dat ik in een wespennest was terecht gekomen en zei, doorlopende naar mijn kantoor, tegen de man “geef die (brief) maar aan die lui achter mij”. Dat deed hij. In mijn kantoor aangekomen overhandigde Leusink mij de enveloppe. Het bleek de onderstaande ontslagbrief van Schopman te zijn waarmee hij bevestigde zijn dienstverband met Prowi te willen beëindigen. Hiermee zou potentieel zo’n 50% van de omzet van Prowi verdwijnen. Ik kreeg ook de kosten gerelateerd aan het vertrek van Schopman direct voor mijn kiezen.

Het is opvallend dat Schopman precies de dag weet waarop de aandelen zijn overgedragen en hij zijn ontslagbrief zou inleveren. Die datum moet hem door Leusink of Crans zijn meegedeeld.

“Schoft, schoft, schoft” hoorde ik Leusink en Crans theatraal meerdere malen roepen. Zij doelden op de ontslagbrief van Schopman en wat hij hen daarmee aangedaan zou hebben. Ik sprak Leusink en Crans aan op wat ik in de kantine van het personeel had gehoord en het daarop volgende ontslag van Schopman. Ik zei hen dat ik indien ik dit van te voren had geweten het bedrijf nooit gekocht zou hebben.

“Dat kan ik mij heel goed voorstellen, er is geen mens die f 8 miljoen voor dit bedrijf zou betalen” riep Crans terug in een krampachtige lach.

“Ik wil nu de meest recente cijfers en die van het afgelopen kwartaal zien”, zei ik tegen Leusink terwijl ik net door hen voor het eerst aan Financieel Directeur Plattje voorgesteld werd. Binnen een paar minuten was Plattje met een grijns op zijn gezicht en een overzicht terug. Uit het overzicht bleek dat Prowi gigantische verliezen over de laatste periode van 2001 en de eerste maanden van 2002 had geleden.

Ik vertelde Leusink en Crans dat ik alles in het werk zou stellen de koop terug te laten draaien.

Die dag had ik geen trek mij boterhammen nog op te eten en gaf ze aan de hond eenmaal terug in ons vakantiehuis die avond.

Ontslagbrief Schopman:

J.J.A.M. Schopman
Meeuwenweg l8
7557 BG Hengelo (0)
Prowi lnterieur b.v.
t.a.v. Hr. H.J.G.Leusink en Hr. H.J.M.Crans
Postbus 501 7550 AM Hengelo (0)

Hengelo, 25 Maart 2002

Geachte heren,

Hierbij deel ik U mee dat ik mijn arbeidsovereenkomst met Prowi lnterieur b.v. met ingang van heden wil opzeggen. Voor wat betreft de vaststelling van de opzegtermijn respecteer ik de regels conform C.A.O. voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven.  

De reden van mijn opzegging is dat ik bij Kroezen Projects als directeur – groot aandeelhouder begin om samen met G.H Kroezen het bedrijf Kroezen Projects lnterieurbouw Projectinrichting en Winkelinterieur verder voort te zetten en uit te bereiden.

Deze uitdaging is voor mij een stap die ik met vertrouwen tegemoet zie.  

lk ga er van uit dat de verrekening van :

  • Opgebouwde nog niet opgenomen Vakantie en A.d.v. dagen
  • De vakantietoeslag, en
  • De winstdelingsregeling ingevolge art. 4 van mijn aanvullende arbeidsovereenkomst ( d.d. 1-9-2000).

Op de gebruikelijke en overeengekomen wijze worden verrekend.

Voor wat betreft de winstdelingsregeling betekend het, dat het aandeel in de jaarwinst over 2001 voor 30-6 2002 moet worden verrekend.

Het aandeel over de jaarwinst 2002 voor 30-6-2003

Omdat de jaarwinst bepalend is voor mijn winst aandeel zou ik bij genoemde verrekeningen graag een door de accountant gecontroleerde en vastgestelde jaarrekening ontvangen.

Overigens ben ik nog steeds in afwachting van de door U toegezegde gecontroleerde en vastgestelde jaarrekening over het jaar 2000.

lk wil U H.J.G. Leusink, H.J.M. Crans en de leden van het management team M. Schoolkate en B. Plattje nog bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen binnen Prowi lnterieur.

Hierdoor heb ik mij altijd erg betrokken gevoeld bij jullie bedrijf en zal dan ook terugkijken op een waardevolle tijd.

Hopelijk kan dit ook in de toekomst omgezet worden in een prettige samenwerking voor de standaardwinkels en grotere projecten.

In de periode tot mijn vertrek zal ik alles in het werk stellen de lopende projecten zo goed mogelijk over te dragen en indien op verzoek tot de oplevering te begeleiden. Erop vertrouwend e.e.a. in een prettige sfeer te kunnen afwerken verblijf ik.

 

Hoogachtend,

 

Jeroen Schopman

Aanvullende arbeidsovereenkomst

Leusink en Crans weten dat Schopman weg zal gaan en zijn carrière verder zal voortzetten bij concurrent Kroeze Projects waar hij inmiddels mede-directeur aandeelhouder is geworden en orders voor projecten plaatst alhoewel hij in dienstverband van Prowi is. Het is belangrijk voor Leusink en Crans ondertussen niet met Korver communiceert en wacht met vertrek tot Korver Prowi Leusink heeft gekocht. Schopman, Leusink en Crans ondertekenen gedrielijk deze niet gedateerde “aanvullende arbeidsovereenkomst” in de vorm van een geheimhoudings-beding. Leusink en Crans nemen niet de gelegenheid om dit beding als een concreet anti-concurrentiebeding om te zetten. Schopman weigerde, om duidelijke redenen, een anti-concurrentiebeding en voor Leusink en Crans was een geheimhoudings-beding voldoende om door de verkoopprocedure te geraken en Schopman ook in de toekomst zijn kop te laten dichthouden over zaken bij Prowi.

aanvullende arbeidsovereenkomst Jeroen Schopman

Ontslagen

Enkele weken na 5 februari, 2002, werd, eveneens zonder Korver te informeren, ontslag aangevraagd door Leusink en Plattje voor de nog niet ontslagen medewerkers van Schopman’s projectinrichting: 1 houtbewerker en 1 architect. Voordat Korver de aandelen overnam was dus aan alle medewerkers van projectinrichting ontslag aangezegd. De 10 ontslagen direct productieve medewerkers vormden 30% van het aantal direct productieve arbeidskrachten. In februari 2002 is de afdeling projectinrichting totaal geliquideerd, nadat al eerder de bijbehorende verkoopafdeling feitelijk was geliquideerd en het hoofd van de afdeling projectinrichting de vrije hand had gekregen om de klanten van de afdeling projectinrichting naar Kroezen Projects mee te nemen. Door deze geheime liquidatie werd de omzet van de onderneming met 30% teruggebracht. Rekening houdend met inkoop- en loonkosten is de winstcapaciteit hierdoor met circa € 300.000 verminderd. Schopmans ontslag op 25 maart 2002, de dag dat Korver zijn intrede binnen Prowi maakte, was de laatste fase in de liquidatie van de afdeling projecten binnen Prowi.

 

 

 

Mission News Theme door Compete Themes.

Copyright @ De Charlatan 2017 – Published Defiance Press & Publishing – New York

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien