Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Prowiteren – Het is weer carnaval

17 januari, 2006
Stadsprins René trekt de kar het carnaval deur
HENGELO – Het feest kan beginnen, want Hengelo heeft een nieuwe stadsprins carnaval. Prins René II (René Kruis) werd zondag aan het narrenvolk gepresenteerd tijdens het gala van De Windbuul’n.
Op spectaculaire wijze presenteerden Prins René en Adjudant Dennis (Assink) zich gisteren aan de Hengelose carnavalsvierders. Dat gebeurde tijdens de galamiddag van carnavalsvereniging De Windbuul’n. Ook vertegenwoordigers van andere Hengelose carnavalsverenigingen waren aanwezig bij het gala in zaal Merlijn aan de Langestraat, de nieuwe locatie van De Windbuul’n.

De 56e Hengelose stadsprins heeft als motto ‘wie trekt de kar het carnaval deur.’ Tijdens het voorlezen van zijn proclamatie nam Stadsprins René II alvast een voorproefje van de grote carnavalsoptocht. Uiteraard ging René II in op de actualiteit. De ‘zaak-Prowi’ bijvoorbeeld, waarbij wethouder Hans Kok wordt vervolgd.

‘Van Dale heeft er een nieuw werkwoord bij’, aldus Prins René. ‘Prowiteren, dat betekent een terrein op voordelige wijze saneren.’

Ook over de geplande wolkenkrabber van het WTC bij het station had de nieuwe stadsprins nog een paar spitsvondigheden. Terloops wimpelt Prins René nog een vooroordeel weg. ‘Alcohol is niet per se nodig bij carnavalvieren. Eigenlijk is carnaval vieren een groot toneelstuk.’ De mannen van De Windbuul’n vertellen om prijsjes die ze winnen tijdens een verloting bij een collega-vereniging. De spullen worden even later namens De Windbuul’n beschikbaar gesteld bij een verloting bij een andere vereniging. Dat soort dingen.
René Kruis werd een tijdje geleden benaderd of hij de nieuwe prins wilde worden. en aanvankelijk voelde hij er eigenlijk niet eens zo heel veel voor. Sterker nog: ‘ik heb eerst twee keer nee gezegd.’ Maar de commissie bij de Windbuul’n die zich bezig houdt met de nieuwe prins, bleef aandringen. En uiteindelijk zei René, die in het dagelijks leven op een accountantskantoor werkt, toch ja. Uiteraard is hij daarbij even te rade gegaan bij zijn voorganger, Bennie Nijhof. Om stadsprins te zijn is prachtig, stelt ex-prins Bennie. Het bezoek van een delegatie van De Windbuul’n aan ‘t Roessingh is voor Nijhof een van de hoogtepunten van het afgelopen seizoen.
Zaal Merlijn, pal naast het stadhuis, is de nieuwe vaste stamlocatie van De Windbuul’n. ‘Dit is de nieuwe hot spot van Hengelo, daardoor willen we ook wat meer aandacht op het carnaval vestigen’, zegt Nijhof.
Jeugdprins Ruben (Kooistra) en zijn Adjudant Bart (Albek) regeren de komende tijd over de jeugdige carnavalsvierders. ‘Het WK wordt top, maar carnaval staat nu voorop’ is het motto van het tweetal, dat allebei voetbalt bij Achilles’12.
© Wegener.NV 2005

Mission News Theme door Compete Themes.

Copyright @ De Charlatan 2017 – Published Defiance Press & Publishing – New York

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien