Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Lithorama – gunstig inkopen?

De collectieve inkooporganisatie ten behoeve van de interieurbranche “Lithorama” was een essentieel deel van het succes voor Prowi Leusink om tegen gunstige tarieven grondstoffen en materialen in te kunnen kopen en daarmee de brutomarge op verkopen voor Prowi aanzienlijk te verbeteren, aldus het verkoop informatiebulletin ter beschikking gesteld aan Korver door intermediair Diligence. Prowi was aandeelhouder en lid van “Lithorama” en dit aandeelhouderschap-lidmaatschap een belangrijk onderdeel van de verkoop van Prowi.

Op 11 april 20002 bezocht Leusink een vergadering van de “Lithorama” aandeelhouders waar tot Korver’s grote verrassing, zonder enige overleg met Korver en zonder enige autorisatie daartoe, Leusink de samenwerking met Lithorama liquideerde.

Reden volgens Leusink: te weinig werkelijke inkoop activiteiten van Lithorama waardoor de besparingen voor haar leden tegenvielen.

Ook had de directeur van Lithorama inmiddels een neven functie geaccepteerd bij een van de grootste concurrenten van Prowi en welke geen lid was van de collectieve inkoopgroep.
Leusink wist dat de liquidatie op de agenda stond, maar verzweeg ook dit gedurende het gehele verkoopproces aan Korver en deed het voorkomen dat dit belangrijke bedrijfsmiddel werd meeverkocht.

Uit het verkoop memorandum Prowi geproduceerd door haar toenmalige directie en Harrie Thewessem de bedrijfsmakelaar Diligence:…
“Vanaf mei 2000 maakt Prowi deel uit van de inkoopcombinatie Litorama bv. waardoor scherpere inkoopprijzen kunnen worden bedongen. Prowi Interieur bv. heeft 8% van de aandelen van Litorama b.v. in bezit.
en uit “Vragen en Antwoorden?:
HTW= Harrie Thewessem – De Bedrijfsmakelaar. GK=Gerard Korver
Bijlage D WINST EN VERLIESREKENING
HTW:
EBIT is laatste jaar pas sterk toegenomen. Reden ligt in sanering kosten en verbetering marge/verbetering sales.
GK:
Waardoor is er een verbetering marge? Eenmalig?
HTW:
Met name de deelname aan de inkoopcombinatie “Litorama” heeft een positief effect.

Zie de bevestiging van de firma Lithorama waarin zij het gesprek met Leusink bevestigen en hem aanbieden de door hem geliquideerde Prowi-Lithorama aandelen tegen de intrinsieke waarde van hem te kopen. Wat Leusink met die opbrengst gedaan heeft, is onbekend, hij handelde ook in de tijd als niet eigenaar gewoon eigenmachtig als directeur. Prowi Korver kon in ieder geval, in negatieve zin, verder zonder de voordelen van een overkoepelende inkooporganisatie.

Lithorama

 

 

Mission News Theme door Compete Themes.

Copyright @ De Charlatan 2017 – Published Defiance Press & Publishing – New York

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien