Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ik heb daarom besloten niet meer te betalen.

Gesprek Richard Lems Inkoper bij Marskramer en Pieter Lakeman op 9 oktober 2007 in Amsterdam

De relatie tussen Marskramer BV en Prowi was als volgt. Voor leveringen boven een bepaalde grens (die grens lag ergens tussen de € 1200 en de € 1500) bracht Prowi nooit vrachtkosten of montageloon in rekening maar uitsluitend de prijzen van materiaal en onderdelen. Voor leveranties beneden de vastgelegde grens bracht Prowi wel vrachtkosten en montageloon in rekening. Dit systeem is van ver voor de tijd van Korver en werd ook tijdens Korver gehanteerd en ook na Korver bij de VOF. Bij de VOF was echter een hoger kortingspercentage overeengekomen. In maart, vlak voordat Korver binnen kwam, is de overeenkomst hernieuwd en ondertekend door Kleppers en Crans. Ik herinner me overigens dat Korver, bij zijn binnentreden, aan de heer Groot Baltink werd voorgesteld en niet aan mij.

Ongeveer twee a drie maanden voordat Korver de onderneming overnam sloten Marskramer BV en Prowi een overeenkomst speciaal voor levering van deelinterieurs voor het Toys 2 Play concept. Dat contract is namens Prowi ondertekend door Crans en namens Marskramer BV door Peter Erich. Dat was de manager die het Toys 2 Play concept bij alle Marskramer winkels zou introduceren. Toys 2 Play was een soort winkel in een winkel. Dit speciale contract hield in dat geen montageloon in rekening werd gebracht maar alleen onderdelen en materialen. Er waren drie standaardpakketten voor verschillende groottes. Binnen die pakketten kon een winkel echter kiezen voor variaties.

Het speciale contract liepen over naar de VOF maar in september waren vrijwel alle winkels al klaar. Dat moest ook wel vanwege de Sinterklaas verkoop. Toen Prowi failliet ging waren er nog maar één of twee winkels (waaronder Stiens) niet verbouwd.

Ondanks deze speciale overeenkomst voor de Toys 2 Play inrichtingen zond Prowi voor deze leveringen toch facturen met montagekosten. Alle facturen van Prowi, dus ook de facturen voor de Toys 2 Play inrichtingen, werden altijd aan mij gestuurd omdat ik de persoon was die over de feitelijke bestellingen ging en wist of iets betaald moest worden. Ik werkte bij de afdeling interieurbouw van Marskramer maar doordat het hoofd van de afdeling, de heer Verwey, wegens een herseninfarct niet meer kon functioneren was ik al enige tijd voor dat Korver Prowi had overgenomen, feitelijk plaatsvervangend hoofd van de afdeling Interieurbouw. Daarom waren de facturen van Prowi voor Marskramer BV aan mij gericht. Voor dat de facturen aan mij werden gericht, werden ze aan Verwey gefactureerd.

Toen de onjuiste facturen bleven binnenkomen heb ik diverse malen met Schoolkate getelefoneerd en meerdere e-mails naar hem gestuurd waarin ik meedeelde dat die facturen onjuist waren en dat ik nieuwe facturen zonder montagekosten wilde hebben. Schoolkate reageerde echter niet. Overigens was Prowi ook in de tijd vóór Korver traag met het verzenden van facturen en zeker met het corrigeren van onjuiste facturen. Ik heb de eerste tien fout opgestelde facturen nog in de administratie van Marskramer BV laten inboeken maar omdat de Toys 2 Play facturen voortdurend met dezelfde fout bléven binnenkomen ben ik na die tien facturen opgehouden ze in de administratie op te nemen. Ze zouden immers toch later weer vervangen moeten worden door nieuwe facturen. Ik heb de facturen niet betaald omdat het mijn gewoonte was facturen waarover een dispuut liep niet te betalen. Je kunt maar beter op het geld zitten dan het terug te moeten vragen. Ondanks mijn telefoontjes en e-mails naar Schoolkate kwamen er geen gecorrigeerde facturen dus dat was voor mij reden om niet te betalen. Als inkoper ga je niet onnodig te betalen. Er kwamen ook geen herinneringsnota’s binnen. Het aantal emails dat ik over deze zaak naar Schoolkate heb gestuurd kan ook wel 1 of 2 zijn geweest.

Ik heb de onjuiste facturen niet teruggezonden. Op een gegeven moment kwam Schoolkate toevallig bij mij langs, dat moet eind juni / begin juli zijn geweest. Ik heb hem toen de stapel door mij afgekeurde facturen overhandigd. Die heeft hij toen meegenomen. Zeer kort daarna ontving ik de gecorrigeerde facturen. Die heb ik toen wel in de administratie laten opnemen. Toen de betalingstermijn van de nieuwe facturen verstreken was, die was 30 of 60 dagen meen ik, gingen er geruchten dat Prowi failliet zou gaan. Ik heb daarom besloten niet meer te betalen. Er ging geen betaling naar Prowi de deur uit zonder dat ik daar mijn toestemming voor had gegeven.

Over de facturen, maar ook over andere zaken, had ik uitsluitend contact met Schoolkate (aanvankelijk ook met zijn voorganger Crans) maar nooit met Plattje. Met Plattje had ik trouwens nooit contact. Ik heb hem een keer goedendag gezegd. Ook de voorganger van Plattje, Leusink kende ik nauwelijks of niet.

Het faillissement van Prowi kwam volledig onverwacht. Het bedrijf bestond al heel lang en was pas een halfjaar door Korver overgenomen. Hoewel de betalingen door Marskramer BV uiteindelijk wel achterliepen op de leveringen geloof ik niet dat Prowi daardoor failliet is gegaan. Ik geloof nooit dat Prowi op € 500.000 failliet zou kunnen gaan.

Enige tijd nadat het faillissement was uitgesproken kwamen Plattje en Schoolkate bij mij  op bezoek om te vragen of Marskramer BV bij een doorstart met hun VOF weer klant wilde worden. Kleppers heeft toen met Schoolkate en Plattje gesproken. Ik herinner me niet precies wanneer dat was maar dat was na het faillissement van Prowi. Voor het faillissement van Prowi heb ik geen contact gehad met mensen van Prowi over wat na het faillissement zou moeten gebeuren. De directie van Marskramer BV was heel verbaasd over het faillissement.

Van de dwangpositie van Plattje en Schoolkate hebben we wel gebruik gemaakt door een extra korting te bedingen. Tot dat moment had Marskramer BV altijd een algemene korting van 15% van de hele jaaromzet gehad. Met de VOF heb ik afgesproken dat Marskramer BV 20% van de hele jaaromzet als korting zou krijgen. Een van de redenen om met de VOF in zee te gaan was ook dat het vrijwel onmogelijk was om op zo korte termijn van het Prowi interieursysteem op een ander systeem over te stappen. Prowi had dat jaren geleden goed gezien. Dat zij hun klanten konden vasthouden wanneer zij een eigen afwijkend interieursysteem zouden ontwikkelen en verkopen. Omdat die extra korting van 5% het indirecte gevolg is van het faillissement van Prowi, heeft Marskramer BV uiteindelijk wel voordeel gehad van het faillissement. Dat was echter niet te voorzien.

Eind vorig jaar ben ik, na door een headhunter benaderd te zijn, bij een ander bedrijf, Rituals, gaan werken. Voor mijn huidige werkgever doe ik sinds kort op bescheiden schaal ook zaken met de VOF.

De belangen voor Bart Smit en Marskramer waren hier zeer groot en het was belangrijk voor hen Leusink en Plattje te ondersteunen. Het ging hier om een aanzienlijke nog niet, door Plattje en Leusink van Prowi Korver gestolen, gefactureerd meerwerk van € 514,208.42 een post belangrijk genoeg voor zulke geslepen onderhandelaars als Kroon, Jaspers, Plattje en Leusink om als eerste en direct in de betrokken overeenkomst met de curator mee op te laten nemen en niet te proberen de curator deze post in de overeenkomst “te laten vergeten”. Hadden Leusink en Plattje alleen al deze ene post (er werd nog veel meer door hen van Korver gestolen) van € 514,208.42 niet van Korver gestolen dan had laatstgenoemde niet door hen bewust failliet verklaard behoeven te worden en had hij, easy, de f 1 miljoen aan hen kunnen betalen. Leusink en Plattje wilden het faillissement van Korver en draineerden hem financieel kapot.

Prowi_Vonnis Rechtbank Almelo 22 04 2009

Opgesteld 10 oktober 2007

Mission News Theme door Compete Themes.

Copyright @ De Charlatan 2017 – Published Defiance Press & Publishing – New York

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien