Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Optreden wethouder Kok in affaire-Prowi ‘schokt’ ING Bank

3 februari, 2006
HENGELO – De ING Bank heeft in een aangetekende brief aan burgemeester F. Kerckhaert de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade die de bank zou hebben gelopen in de affaire Prowi. De bank is ‘geschokt’ over de handelswijze van de gemeente. Dat blijkt uit de briefwisseling tussen de ING en de gemeente die de krant deze week heeft ontvangen.

De ING Bank verstrekte in 2002 een hypotheek van zes miljoen gulden waardoor G. Korver Prowi kon kopen. Het Hengelose interrieurbedrijf ging een half jaar later failliet. Als grootste schuldeiser wil de bank zoveel mogelijk van z’n geld terugzien. De bank voelt zich net als curator W. Haafkes door de gemeente misleid omdat die – in strijd met de waarheid – de indruk wekte de grond niet tegen een geringe vergoeding te willen schoonmaken. De curator verkocht het onroerend goed daardoor onder de prijs.

De ING Bank komt er halverwege vorig jaar achter dat ze zich heeft laten beetnemen. ‘Zowel via de curator als uit het getuigenverhoor van de Fiod heeft ING Bank gedetailleerd kennisgenomen van de ‘alternatieve wijze waarop de gemeente Hengelo de bodemsanering onder de panden in het faillissement Prowi heeft behandeld’.

Zo begint de brief van C.E. Goosmann van ING Bank, die hij 15 augustus naar de gemeente stuurt. De brief is gericht aan Kerckhaert met als toevoeging ‘vertrouwelijk’. ING schrijft: ‘Het optreden van wethouder Kok en de medewerkster Bodem mevrouw Agus van uw gemeente, in de afhandeling van genoemde bodemsanering, heeft ons geschokt. Los van de strafrechtelijke implicaties daarvan zal het duidelijk zijn dat ING Bank als hypotheekhouder van de percelen (…) schade heeft geleden door de wijze van optreden van uw gemeente.’ De bank raamt de schade op een miljoen euro en houdt de gemeente ervoor aansprakelijk.

Twee weken later antwoordt de burgemeester namens het college dat ‘wij op dit moment geen grond zien voor aanvaarding van aansprakelijkheid’. De gemeente heeft nog onvoldoende informatie en ziet geen nut in een verder gesprek.
Wel kaatst Kerckhaert de bal terug door erop te wijzen dat acties van de ING Bank schadelijk kunnen zijn voor mensen die bij de gemeente werken. ‘Wij houden u daarvoor aansprakelijk.’
In twee volgende brieven geeft de bank de gemeente nog wat meer tijd, maar houdt de druk op de ketel. Ze meldt dat er rente over het schadebedrag zal worden berekend en dreigt met een dagvaarding als er midden december geen zicht bestaat op een minnelijke afdoening.
Dat laatste gebeurt niet. Op 15 december schrijft het door ING Bank ingeschakelde bureau DLA Schutgrosheide dat de bank wacht tot na de strafzaak.

Daarmee eindigt de correspondentie.

Uit de rechtszaak die 22 september begon en komende maandag wordt vervolgd, blijkt dat de gemeente wilde voorkomen dat de bank zou profiteren van saneringsgelden.

Mission News Theme door Compete Themes.

Copyright @ De Charlatan 2017 – Published Defiance Press & Publishing – New York

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien